Barre tijden vragen om warme mensen

In tijden van nood staan mensen klaar om elkaar te helpen. Het is niet altijd makkelijk om de eerste stap te zetten, om je buurt, je buren, je straat ... te tonen dat je er wil zijn voor elkaar.

Wijnegem is duidelijk een warme gemeente, er worden (in precorona tijden) regelmatig kerstdrinks, buurtfeesten en speelstraten georganiseerd door buurten.

Warm Wijnegem: Zorg voor meer warmte in je buurt!

Fysiek samenkomen gaat nu even niet, maar er is nog veel dat we wel kunnen doen. Hieronder vind je een greep van de acties. Heb je zin om mee te doen en Wijnegem Warm te maken? Laat het ons zeker weten, dan houden we je mee op de hoogte! Geef een seintje via vrijetijd@wijnegem.be.

 


Warme NieuwjaarsQuiz Wijnegem 

Beste warme Wijnegemnaren,

Welkom bij onze eerste digitale Warm Wijnegem nieuwjaarsQuiz!

In januari lanceerden we onze Warme Nieuwjaars quiz.
Van 4 tem 10 januari konden jullie naar hartenlust deze online quiz invullen. 
67 quizzers deden mee.
Hieronder vinden jullie de top 10, de snelheid bleek de doorslag te geven want de eerste 3 hadden maar 1 fout. 
Proficiat DUVALR, jij bent de winnaar! 
Top 10 Quiz
 
1. DUVALR                             
2. EF                                        
3. Lake     
4. Hugo
5. NoLa
6. Ikke
7. robeys
8. Verhaert
9. Koen & Céline
10. Robbeke
                              
Heb je de quiz gemist en wens je toch nog mee te doen? Geen nood! We laten hem nog even online staan, zo kan je op je eigen tempo nog de quiz maken.

Klik op deze link.  

Daar deze onlineversie een maximumaantal deelnemers heeft, kan het zijn dat de quiz via bovenstaande link volzet is.

Geen nood, u kan ook deelnemen via deze link of deze.

Men zal je vragen om een naam in te geven. Je mag je echte naam opgeven of je “artiestennaam” bijv. Frank of  Genius of Snulleke 😉. 

Je kan de quiz individueel, met je bubbel of je knuffelcontact spelen, maar veel tijd om te overleggen krijg je niet.
Je kan er ook een competitie van maken met vrienden, familie of kennissen.  Geef de Kahootgegevens gerust door : iedereen kan meespelen, ook mensen van buiten Wijnegem.   

Meer info over de Quiz:

Het is een snelle quiz, waarbij je weinig of geen tijd hebt om iets op te zoeken.  Zorg dat je ongeveer 45 minuten vrij bent, zodat je ongestoord aan je scherm kan blijven. 
We hebben geprobeerd om onze quiz zo breed en zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit betekende doorlopend balanceren tussen moeilijk en gemakkelijk, niet té gespecialiseerd of té gemakkelijk, interessant en leuk voor iedereen.  Er zit geen thema of rode draad in ; hij bevat 70 vragen over alles en nog wat.  En wees gerust : het systeem dat we toepassen is zeer gebruiksvriendelijk.  

Er zijn twee soorten vragen :

  • Meerkeuzevragen (multiple choice) :

Bovenaan staat de vraag met er net onder een bijpassende tekening of foto.   Daaronder staan 4 gekleurde vakken met de mogelijke antwoorden.  Je moet het bolletje met het antwoord van jouw keuze gewoon aanklikken.

  • Klopt of Vals-vragen :

Bovenaan staat een “stelling” met er net onder een bijpassende tekening of foto.  Daaronder staan 2 gekleurde vakken met “klopt” of “vals”.  Als de stelling volgens jou klopt, klik je het vak “klopt” aan ; is de stelling volgens jou fout, dan klik je het vak “vals” aan.  Logisch toch ?

Links op het scherm zie je per vraag de tijd lopen, die aftelt van 30 naar 0.  Je moet je antwoord binnen die 30 seconden aanklikken.  Daarna kan je niet meer antwoorden.Per goed antwoord kan je maximum 1000 punten verdienen.  Let op !  Zodra de vraag verschijnt begint dit af te tellen. Het is dus belangrijk om je antwoord zo snel mogelijk aan te klikken.  Vanzelfsprekend zal je hier en daar wel eens moeten gokken ! Doe dat dan zeker heel snel. Na elke beantwoorde vraag dien je telkens 2 X op de knop “next” drukken worden om de volgende vraag te krijgen. Na elke vraag krijg je het juiste antwoord, jouw score en je totale puntenaantal.  

Veel plezier en veel succes !
Laat je ons weten of je het leuk vond ?  Stuur ons gerust een berichtje met je commentaar naar vrijetijd@wijnegem.be! 


Wijnegemse initiatieven 

Dankjewel-kleurplaat voor postbode: De postbodes en pakjebezorgers hebben het zwaar: ze moeten met strakke deadlines de vele pakjes/kaartjes bij ons brengen. Steek jij hen ook een hart onder de riem? Hang dan onderstaande tekening aan je postbus! LAat zeker je creativiteit volledig los en kleur hem in/ knip hem uit/...

Een babbeltje doen: Er zijn veel mensen die enorm kunnen genieten van een babbel.

Binnen de zorgcentra is er het platform FredenFrieda uitgewerkt : het maakt sociaal contact mogelijk voor wie dat nodig heeft. Op basis van je interesse en woonplaats wordt je 'gematcht' met iemand uit een zorgvoorziening: https://www.fredenfrieda.be/

Binnen Wijnegem hebben we onze eigen Wijnegem helpt: Heb je zelf nood aan een babbel? Dan kan je steeds terecht via wijnegemhelpt@wijnegem.be of bellen naar het nummer 03 288 20 60.

Handgeschreven kaartje in elke bus! We zouden graag bij alle inwoners een kaartje met een hartverwarmende handgeschreven boodschap in de bus steken. Jij mag meeschrijven aan die 4000 kaartjes, die de gemeente ter beschikking stelt, en/of deze kaartjes in alle brievenbussen gaan steken. Zin om te helpen? klik dan zeker hier verder!

Tekeningen/brieven voor de zorgcentra: Onze ouderen in de zorgcentra kunnen krijgen graag een briefje of tekening toegstuurd. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen hierbij meehelpen. Breng je kaart/briefje/tekening binnen bij :

WZC Molenheide: Turnhoutsebaan 611 2110 Wijnegem.

WZC Rustenborg: Koolsveldlaan 94, 2110 Wijnegem


Nationale initiatieven 

#zorgvoorlicht: licht brengt letterlijk licht in de duisternis! Steek vanaf nu elke avond tussen 18u en 22u een lichtje aan, voor of achter je raam, in je tuin of op je terras. Een licht als teken van hoop en verbondenheid, voor de zorg en de anderen.

De warmste week: ‘Zet jezelf in voor diegene die jou nodig heeft’.
Wat kan je doen? Neem “De Warmste Week-vlam” die je kan vinden op de achterzijde van de Info Wijnegem december, download hem hier of maak er zelf één en hang die voor het raam of aan je deur. Wees creatief met de vlam: knutsel, kleur, schrijf, teken, schilder, krijt, knip en plak... leef je uit! Het maakt niet uit hoe je het doet, maar hang een vlam uit. Zo toon je dat ook jij het verschil wil maken. Met een warme babbel, een klein gebaar of een helpende hand. Want het verschil, dat ben jij! 

Rode Kruis Vlaanderen zoekt crisisvrijwilligers: Onze zorg krijgt het al het hele jaar zwaar te verduren door de coronacrisis. En er is nood aan hulp! Tijdens de eerste golf van de crisis registreerden ongeveer 6.000 Vlamingen zich als crisisvrijwilliger en werden ze ingeschakeld in meer dan 160 verschillende zorginstellingen.

Je hoeft geen achtergrond in de zorg te hebben om je te registreren. Zo kan je ook als logistiek vrijwilliger de handen uit de mouwen steken en mee het verschil maken.

Meer info
Registreer je op crisisvrijwilligers.rodekruis.be.