Maatregelen coronavirus 

Kijk voor alle laatste info steeds op www.info-coronavirus.be.

Hou je ten allen tijde aan deze vuistregels:

 1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 2. Doe activiteiten in openlucht. Als dit niet kan, verlucht dan voldoende de ruimte.
 3. Wees extra voorzichtig voor mensen uit een risicogroep: 65-plussers en mensen met een zwakkere gezondheid.
 4. Respecteer altijd de afstand van 1,5 meter, anders draag je een mondmasker. (Behalve bij je één nauw contact.)
 5. Individueel mag je, buiten je huisgenoten, met 1 persoon een “knuffelcontact” hebben. Neem hier zelf je verantwoordelijkheid en zeker als de cijfers verder stijgen bescherm je jezelf door je contacten tijdelijk te beperken.  
 6. Groepsactiviteiten zijn beperkt tot max. 4 personen, enkel buitenshuis.

Welke coronamaatregelen gelden er op dit moment in Wijnegem? 

(laatst aangepast op maandag 02/11/2020)

Deze maatregelen werden aangekondigd door de Vlaamse regering op 30 oktober 2020 en gaan in op 2 november. Ze blijven van kracht tot minstens 13 december 2020.

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown.

De strengere regels zijn nodig om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen.

1.    Sociaal leven

 • Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Men kan geen ander bezoek thuis ontvangen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.
 • Samenkomsten buiten: regel van vier, op veilige afstand
 • Begrafenissen met maximaal 15 aanwezigen. Zonder maaltijd of receptie achteraf.
 • Gebedshuizen open, maar zonder eredienst. Bijeenkomsten van maximaal 4 personen, met mondmasker en op veilige afstand.
 • De grenzen worden niet gesloten conform Europese afspraken, maar buitenlandse reizen worden ten stelligste afgeraden.
 • Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.

2.    Verplaatsingen

 • Je mag vrij rondreizen.
 • Gebruik je het openbaar vervoer (bus, tram of trein)? Ben je ouder dan 12 jaar? Dan moet je een mondmasker of een sjaal over je mond en neus dragen. Het is verplicht.
 • Je mag niet op straat komen tussen 24 uur ‘s nachts en 5 uur ’s morgens.

3.    Economisch leven

 • Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn  mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.
 • De vakantieparken en campings worden in hun integraliteit gesloten vanaf dinsdagochtend 3 november. In vakantieparken worden indoor- en outdooractiviteiten gestopt tot dan. Zwembaden, restaurants en bars worden gesloten.  Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin. 
 • Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.
 • Niet-essentiële winkels sluiten, maar kunnen wel afhaal en thuislevering organiseren van goederen die op voorhand werden besteld. Geen toegang tot de winkel bij afhaling.
 • Om een gelijk speelveld te bewaren, beperken supermarkten en markten (< 200 personen) hun aanbod tot wat in de essentiële winkels wordt aangeboden.
 • Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.
 • Niet-medische contactberoepen (inclusief kappers, grimeuses, wellness, massage, schoonheidssalons) sluiten. 
 • Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.
 • Dierenparken sluiten.


4.    Scholen

 • Voor alle onderwijsniveaus worden de lessen opgeschort op 12 en 13 november. De lessen hervatten op maandag 16 november.
 • Voor het secundair onderwijs gaan de leerlingen van de tweede en derde graad over op maximaal 50% contactonderwijs en dit tot 1 december. Vóór 1 december evalueren we of tot 100% contactonderwijs opnieuw mogelijk is.
 • Voor het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs gegeven:
  • Voor de eerstejaars: tot 1 december wanneer zij opnieuw contactonderwijs kunnen volgen. 
  • Voor de ouderejaars minstens tot het einde van het kalenderjaar.
 • Leerkrachten vergaderen online; dat geldt ook voor pedagogische studiedagen.
 • Geen fysieke teambuildings


5.    Begin- en einddatum

 • De maatregelen gaan van kracht over het hele grondgebied vanaf maandag 2 november 2020.
 • De maatregelen gelden voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020. Voor de niet-essentiële winkels gebeurt er op 1 december een evaluatie door het Overlegcomité. 

Deze info kan je nalezen op: https://crisiscentrum.be/nl/news/covid-19-overlegcomite-gaat-over-tot-verstrengde-lockdown

 

Wat moet je doen als je ziektesymptomen hebt? Hoe maak ik een afspraak voor een test? Wat mag wel of niet als je in quarantaine bent? 

Eerstelijnszone Voorkempen heeft duidelijke infofiches waarop alle stappen staan die je moet volgen als je je moet laten testen, je een vermoeden hebt van besmetting, ... 

Hier staat alles op een rijtje. 
 

Mondmaskers  

Buiten draag je ze verplicht op drukke plaatsen (waar de afstand niet gegarandeerd kan worden). Binnen blijven de verplichtingen geldig (onder andere voor winkels, openbaar vervoer, openbare gebouwen, …).
Naast de maatregelen van het Ministerieel besluit, verplicht de gouverneur dat voor de provincie Antwerpen ook in de openbare gebouwen, de omgeving van onderwijsinstellingen, de openbare markten en drukke winkelstraten het dragen van een mondmasker verplicht is. 
Daarnaast ben je verplicht om ten allen tijde een mondmasker op zak hebben zodat je het kan opzetten indien nodig. 

Specifiek voor de schoolomgeving: de verplichting geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, secundair, hoger, universitair en volwassenenonderwijs.
(Bekijk hier het bijhorende politiebesluit van 22-10-2020.

>> Voor Wijnegem: Met de verwachte drukte op de gemeentelijke begraafplaats rond Allerheiligen geldt daar mondmaskerplicht. Deze verplichting is aangeduid met borden.

Op 30 september werd de app Coronalert gelanceerd. De app zorgt ervoor dat je een waarschuwing krijgt als je ergens langer dan 15 minuten met een besmet persoon in contact bent geweest.  Download Coronalert

Welke maatregelen gelden in Wijnegem? 

Klik op de onderstaande links om meer gedetailleerde informatie te vinden over: 

>>> Dienstverlening van het lokaal bestuur en sluiting van de gemeentelijke gebouwen
>>> Mondmaskers 
>>> Zelf een evenement gepland?
>>> Corona-noodfonds 
>>> Contactopvolging

Meer info nodig? 

Neem contact op via info@wijnegem.be – 03 288 21 10 -  www.wijnegem.be