Maatregelen coronavirus 

Kijk voor alle laatste info steeds op www.info-coronavirus.be.

Hou je ten allen tijde aan deze vuistregels:

 1. Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 2. Was vaak je handen met water en zeep.
 3. Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 4. Beperk je fysieke sociale contacten.
 5. Draag waar nodig een mondmasker.

Huidige maatregelen sinds 27 augustus 2020 

In juli en augustus nam gouverneur Cathy Berx aanvullende maatregelen in de bestrijding van het coronavirus voor de provincie Antwerpen. Vanaf 27 augustus werden deze bijkomende maatregelen opgeheven (meer info) en volgen we opnieuw de algemene, federale maatregelen.

De belangrijkste op een rij:

 • Draag waar nodig een mondmasker
  Veelbezochte plaatsen zoals winkels, zalen, openbaar vervoer en openbare gebouwen en waar 1,5 m afstand niet lukt.
 • Vaste bubbel van vijf bij je gezin
  Jouw gezin mag nauwere contacten hebben met vijf vaste personen. Probeer buiten af te spreken wanneer dat mogelijk is.
 • Groep bestaat uit max. 10 personen
  Een uitstap met vrienden of wandelen met collega’s mag dus, maar steeds met afstand.
 • Evenementen onder voorwaarden
  Alle evenementen moeten voldoen aan de voorschriften van www.sectorgidscultuur.be
 • Noteer je gegevens
  Geef je contactinfo bij een bezoek aan horeca, sportclub, wellness en zwembad.

Reizen: De Belgische aanpak voor de terugkeer van reizigers maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones vind je op: https://diplomatie.belgium.be

Ook landen waar je naartoe reist koppelen voorwaarden aan je reis. Kijk voor je vertrek ook op de bovenvermelde site wat het reisadvies is voor jouw bestemming. 

Wie terugkeert van een reis naar het buitenland moet het formulier “Public Health Passenger Locator Form” invullen, ongeacht of je met het vliegtuig, met de auto of de trein reist. Wie dit formulier niet ingevuld op zak heeft riskeert een boete. 

Sporten: Zowel voor sporten in niet-georganiseerde groep als in clubverband kan opnieuw georganiseerd worden onder bepaalde voorwaarden. Dit geldt ook voor sportwedstrijden met publiek. Een volledig overzicht vind je op Sport Vlaanderen

Horeca: Handels- en horecazaken vinden hier affiches met de laatste maatregelen op een rij terug. Deze kan je downloaden en gebruiken in je zaak. Voor alle bestaande maatregelen verwijzen we graag opnieuw naar de sectorgidsen, die vind je bij FOD Economie

Je bent getest, wat nu? 

Bekijk hier welke stappen je moet volgen als je een coronatest moet ondergaan

Welke maatregelen gelden in Wijnegem? 

Klik op de onderstaande links om meer gedetailleerde informatie te vinden over: 

>>> Dienstverlening van het lokaal bestuur en sluiting van de gemeentelijke gebouwen
>>> Mondmaskers 
>>> Zelf een evenement gepland?
>>> Corona-noodfonds 
>>> Contactopvolging

Meer info nodig? 

Neem contact op via info@wijnegem.be – 03 288 21 10 -  www.wijnegem.be


Cijfers in Wijnegem 

Net als vele randgemeenten van de stad Antwerpen, deelt ook Wijnegem nu in de klappen met een verhoogd aantal besmettingen. We willen jullie daarom graag extra informeren.

Het lokaal bestuur werkt op dit moment nauw samen met zowel het Agentschap Zorg en Gezondheid als de eerstelijnszone Voorkempen (waar Wijnegem bij is aangesloten) om het aantal besmettingen in de gaten te houden. Zij informeren ons hier dagelijks over.

Zij geven ook aan wanneer het aangewezen is om extra stappen te ondernemen. Voorlopig is de strenge aanpak die gouverneur Cathy Berx toepast ook voor Wijnegem voldoende om de situatie onder controle te houden.

Er is momenteel zeker geen sprake van een grote uitbraak in een bepaalde buurt. Naast de besmettingen in woonzorgcentrum Molenheide (dat hierdoor tijdelijk in lockdown is gegaan om verdere verspreiding tegen te gaan), gaat het om geïsoleerde besmettingen binnen de eigen gezinsbubbels.

Het aantal positieve testen is sterk afhankelijk van het aantal effectieve testen. Door de goede samenwerking met alle huisartsen in onze regio wordt er ook intensief getest, waardoor er ook een grotere kans is om positieve testresultaten te krijgen.

Dankzij de blijvende inzet van alle inwoners kon Wijnegem lange tijd de beste resultaten voorleggen. We begrijpen dat de huidige resultaten dan ook voor de nodige bezorgdheid zorgen.

We willen daarom opnieuw een beroep doen op jullie verantwoordelijkheidszin. 👉 Draag zorg voor elkaar door je bubbel te beperken, hou digitaal contact, ga alleen naar de winkel en draag je mondmasker correct. 

Het aantal besmettingen in Wijnegem kan je steeds raadplegen op scienscano.be

 

Hoe komt het dat inwoners van Wijnegem niet terecht kunnen in het testdorp van Antwerpen?

We krijgen regelmatig de vraag waarom de inwoners van Wijnegem niet terecht kunnen in het testdorp van Antwerpen terwijl buren zoals Wommelgem en Schoten dit wel kunnen. Dat lichten we graag even toe!

De plaats waar je je kunt laten testen op Covid-19 heeft te maken met de eerstelijnszone waartoe je gemeente is aangesloten. Zowel Wommelgem als Schoten horen bijvoorbeeld tot de eerstelijnszone Antwerpen, waardoor inwoners naar het testdorp in Antwerpen doorverwezen kunnen worden.

Wijnegem is aangesloten bij de eerstelijnszone Voorkempen, waardoor huisartsen al sinds het begin van de epidemie inwoners voor tests doorverwijzen naar het triagecentrum in Malle (dat erg goed georganiseerd is en overigens over dezelfde faciliteiten beschikt als het testdorp in Antwerpen).

Daarnaast willen we ook verduidelijken dat het, zowel in Malle als in het testdorp van Antwerpen, niet de bedoeling is dat je je daar vrijwillig aanmeldt. Je kan er enkel op doorverwijzing van je huisarts. Ook als je gecontacteerd wordt door een contactopspoorder moet je eerst naar je huisarts.

Heb je symptomen of kwam je onlangs terug van een reis uit een risicogebied? Neem dan steeds contact op met je huisarts.