UA-140582099-1

Wijnegem in Afrika - 2 manieren om Afrika te ontdekken 

Mountainbiken in Burkina Faso
 
Mark Clé vertelt over zijn 'MTB-tocht met Broederlijk Delen in Burkina Faso'.
'Deze aankondiging in de pers... het leek met wel wat. De eerste opdracht was fondsen verzamelen en dat lukte aardig met de hulp van een hele vriendenploeg. De tweede uitdaging was fysiek klaar zijn om 12 dagen rond te fietsen in een hitte van 45° in dagelijkse trajecten tussen 70 en 100 km.
En dan... samen met het team van Broederlijk Delen het vliegtuig op naar Ouagadougou, hoofdstad van Burkina Faso. Via prachtige tracks reden we door vreemde landschappen. Wie van ons kende Afrika? Armoedige omstandigheden, zware leefomgeving, levenswijze totaal verschillend van de onze... maar overal lachende mensen: vriendelijk, behulpzaam en eerlijk.
Zag ik miserie? Geweld? Onvrede? Totaal niet. De Bourkinabé laat zich niet domineren door tegenslag. Het is een deel van het leven. Wel zag ik een grote samenhorigheid, blije mensen die delen wat ze hebben. We bezochten lokale leefgemeenschappen en werden uitgenodigd om mee te feesten. Deze tocht gaf me een andere kijk op Afrika, op Burkina Faso... en op mezelf.'
 
Wetenschappelijk onderzoek in Kenia
Dimitri Tommissen bij de leeuwen in Nairobi National Park in Kenia.
 
De leeuwen in Nairobi National Park verlaten regelmatig het park en begeven zich in de plattelandsgebieden ten zuiden van het park. Doordat ze koeien, schapen en geiten doden, heeft dit de afgelopen jaren voor toenemende conflicten gezorgd tussen veehouders en leeuwen waarbij reeds een aantal leeuwen gedood werd.
Na voorbereidend werk aan de universiteit o.l.v. Prof. dr. De longh vertrok Dimitri Tommissen samen met zijn medestudent Stijn Verschueren voor 3 maanden naar Naïrobi. Alhoewel het niet zijn eerste kennismaking wat met Afrika was het toch weer een cultuurshock. Vooral de enorme drukte in de stad was in groot contrast met het typisch beeld van een rustig savannelandschap in Afrika.
De eerste week verbleven ze in Wildebeest Ecocamp, een oase van rust vlakbij de drukke stad. Deze week stond er een nieuwe 'zendering' van een leeuwin op de planning. Om de bewegingen van leeuwen in en buiten het park te kunnen volgen, zijn enkele dieren voorzien van halsbandzenders. Deze nieuwe zendering was een ongelooflijke ervaring en een belangrijke nieuwe bron van informatie voor het onderzoek.
Het veldwerk bracht hen 5 dagen per week in het National Park. Analyses werden uitgevoerd in het lab van Kenya Wildlife Service. Hoewel het verschil in cultuur soms problemen bracht i.v.m. afspraken en financiën waren de contacten met de lokale bevolking onvergetelijk mooi. Naïrobi is een zeer diverse stad met een groot contrast tussen de armere en rijkere buurten. Mensen ontvingen hen steeds met een gulle lach, een lieve groet en met fierheid in de zeer eenvoudige woningen. 'Die 3 maanden in Naïrobi zal ik nooit vergeten, ik mocht onvergetelijke dingen doen en ik heb geweldige mensen ontmoet!'
 
Deze twee enthousiaste Wijnegemnaren vertellen het hele verhaal in woord en beeld op maandag 6 maart om 20 uur in 't Gasthuis, Turnhoutsebaan 199. Je bent van harte uitgenodigd.
Organisatie: Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)
Info: Leen Bosschaerts, dienst Cultuur 03 288 21 82

Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking 

De GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, bundelt een achttal groepen of verenigingen die actief zijn rond mondiale problemen (derde wereld, vrede, duurzame ontwikkeling). Hierbij werkt iedere groep vanuit zijn eigen aanpak en met zijn eigen klemtonen, maar met één gemeenschappelijk doel: werken aan een betere, meer rechtvaardige wereld.
De GROS is als adviesraad de brug naar het gemeentebeleid, die met de schepen van mondiaal beleid zorgt voor morele, praktische en financiële ondersteuning.
 
Samenstelling van de GROS:
 
BIKAS
Rik Dierckx, Pastorijlaan 2, 2110 Wijnegem
03 353 01 84 - dierckx.rik@skynet.be
BROEDERLIJK DELEN
Paul Verstrepen, Voetbalstraat 4, 2110 Wijnegem
03 353 47 27 - paul@nearfield.be
DAMIAANACTIE
Lieve Kelders, Bergenstraat 14, 2110 Wijnegem
03 353 01 19 - lieve.kelders@gmail.com
MISSIE EN ONTWIKKELING
Paul Verstrepen, Voetbalstraat 4, 2110 Wijnegem
03 353 47 27 - paul@nearfield.be
OXFAM WERELDWINKELS
Patrick Van Assche, Stokerijstraat 48, 2110 Wijnegem
03 353 34 84 - wijnegem@OWW.be
RODE KRUIS INTERNATIONAAL - AFDELING WIJNEGEM-DEURNE
Luce Van Doninck en Alexander Peeters, Veldstraat 80, 2110 Wijnegem
WERELDSOLIDARITEIT
Dany De Breuker, J.B. Pittoorsstraat 36, 2110 Wijnegem
11.11.11
Jos Verheyen, Krommelei 63, 2110 Wijnegem
03 353 99 10 - verheyen_jos@hotmail.com
Gerda Roeykens, Lazaretstraat 50, 2110 Wijnegem
Koen Laurent, J.B. Pittoorsstraat 11, 2110 Wijnegem
0499 74 87 28 - koen.laurent@lint.be
Frank Duval, De Wijngaardstraat 78, 2110 Wijnegem
03 354 14 24 - frank.duval@skynet.be