UA-140582099-1

Wijnegem in een notendop 

Administratieve situering

Wijnegem ligt ongeveer 10 km ten oosten van Antwerpen en heeft een oppervlakte van 785 hectaren. Op 1 januari 2014 telt Wijnegem 9.150 inwoners. Wijnegem behoort tot het gerechtelijk en administratief arrondissement Antwerpen en het vredegerecht is in Schilde. Wijnegem grenst aan Wommelgem, Schilde, Antwerpen en Schoten.

Socio-economisch

Wijnegem heeft een aanzienlijke tewerkstelling van meer dan 6.000 werknemers met als voornaamste sector 'handel, financiën en commerciële diensten'. De bouwnijverheid komt op de tweede plaats. De zorgsector met twee rusthuizen (Rustenborg van het OCMW en Molenheide als privé-initiatief) nemen ook een belangrijk deel van de werkgelegenheid voor zich.

Toerisme

Toeristisch telt Wijnegem enkele belangrijke uitschieters

  • Het gemeentepark is een beschermd wandelbos met de geklasseerde Vlemincktoren die weldra wordt gerestaureerd.
  • Het sluizencomplex op het Albertkanaal is ook een bezoek waard. In Wijnegem bedraagt het verval 5,45 meter en de grootste sluis is geschikt voor duwvaartkonvooien van 9000 ton
  • De moderne nieuwe kerk (1980) met rococomeubilair en enkele markante schilderijen uit de 17de en 18de eeuw vervangt de oude neogotische kerk.
  • Het Wijnegem Shopping Center met zijn 240 winkels en zijn winkeloppervlakte van 57.574 m² trekt jaarlijks 9.000.000 bezoekers.
  • Daarnaast biedt Wijnegem een uitgebreide keuze aan kwaliteitsvolle zelfstandige kleinhandelaars.
  • Wandelaars vinden rond de woonkern van Wijnegem nog verschillende bosrijke domeinen met 18de en 19de eeuwse landhuizen in kasteelstijl.