Jan Vlemincktoren zoekt nieuwe gebruiker(s) 

Wil je ondernemen of werken in een authentiek zestiende-eeuws gebouw middenin een historisch park? De als monument beschermde Jan Vlemincktoren, eigendom van onze gemeente, wordt in 2018-19 gerestaureerd en zoekt een nieuwe gebruiker. Ons bestuur lanceert samen met vzw Kempens Landschap daarom een oproep voor het verlenen van een zakelijk recht voor het monument.

De Jan Vlemincktoren maakt deel uit van het neerhof van een inmiddels verdwenen Spaans waterkasteel. Het was een prestigieus gebouw dat in de negentiende eeuw een neogotisch uiterlijk kreeg met slanke ramen en fraai bewerkte gevels. De gemeente Wijnegem zal het monument eerst volledig laten restaureren. Een gedeelte van de kosten wordt opgevangen door een erfgoedpremie van 997.964,16 euro die begin december definitief werd toegekend. De werken starten in 2018 en zullen ongeveer een jaar tijd in beslag nemen. Wij zijn nu op zoek naar een (private) partner om het gebouw een duurzame bestemming te geven. Kempens Landschap begeleidt ons in de valorisatie en herbestemming van de Vlemincktoren.

Historisch pand met moderne troeven
Veel mensen bekijken de Vlemincktoren als een pittoresk element in het park. Het gebouw heeft echter veel meer te bieden. Zo’n 400 m2 ruimte wacht op een nieuwe invulling. Op het gelijkvloers is er na restauratie een ontvangstruimte van 43 m2, een vergaderruimte van 3 0m2 en een polyvalent zaaltje van 78 m2. Op de verdieping is er een landschapsbureau van 190 m2 en een unieke zeshoekige kamer in de toren van 27 m2. Het gebouw heeft zeker potentieel om één of meerdere ondernemingen te huisvesten.

Om dit mogelijk te maken, komen er moderne voorzieningen en technieken in het gebouw. Denk maar aan verwarming, sanitair, verlichting en ventilatie. Uiteraard allemaal met respect voor het erfgoed. De vloeren en het dak worden ook geïsoleerd om het comfort in het gebouw te verhogen.

Win-win voor erfgoed
We willen als eigenaar van het monument vooral een duurzame toekomst verzekeren voor de Vlemincktoren. Door samen te werken met een private partner, krijgt het gebouw een nuttige invulling en wordt het goed onderhouden. We zoeken een partner met een hart voor erfgoed die het monument een nieuwe functie wil geven. Dat kan een praktijk- of kantoorruimte zijn, een plaats voor kleinschalige evenementen of educatieve activiteiten… Zolang de kandidaat een goed doordacht voorstel voorlegt met respect voor het gebouw en zijn omgeving staan we er voor open.

Stel je kandidaat!
Concreet kunnen kandidaat-partners ingaan op de oproep en een voorstel indienen tot en met 28 februari 2018. De volledige oproep met alle informatie, voorwaarden en praktische richtlijnen kan je aanvragen bij Kempens Landschap of de gemeente Wijnegem.  

Waar
Jan Vlemincktoren in het Wijnegemhof te Wijnegem

Meer info
De open oproep (voorwaarden)
nena.deroey@kempenslandschap.be
jens.van.laer@wijnegem.be
www.kempenslandschap.be

Workshops voor ondernemers in Wijnegem 

FORTIO-bedrijfsopleidingen, SYNTRA Vlaanderen en gemeentebestuur Wijnegem bieden in november 3 workshops aan voor zelfstandigen, micro-ondernemingen (<10 werknemers) en kleine KMO's (<50 werknemers) tegen de voordelige prijs van 20 euro (incl. btw) per workshop.

Volgende thema's werden gekozen aan de hand van de  bevraging die werd rondgestuurd in augustus:

9.11.2017: Time- en stressmanagement

16.11.2017: Onderhandelen met leveranciers

23.11.2017: Search Engine Optimization

Alle workshops starten om 19.00 u met een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur van Wijnegem. De eigenlijke workshop duurt van 19.30u tot 22.30u.

Inschrijven en meer info


My Enterprise - ondernemers kunnen nu zelf vlotter KBO-gegevens wijzigen 

Voor gemeenten maar ook voor anderen is het handig de correcte gegevens te hebben van de ondernemers. Dé databron bij uitstek is de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Enkele voorbeelden:
• de btw-administratie baseert haar gegevens op die van de KBO. Zo bespaart iedereen tijd (administratieve vereenvoudiging);
• de DIV (dienst voor inschrijvingen van voertuigen) gebruikt de KBO om de juistheid van de aanvragen voor inschrijving van bedrijfsvoertuigen na te gaan;
• banken gebruiken de openbare gegevens van de KBO om bepaalde aangiften te checken;
• sommige particulieren doen een beroep op de KBO om bijvoorbeeld een betrouwbare vakman of een erkende aannemer te zoeken;

Nieuw is dat een ondernemer nu 24 op 24, overal en gratis, heel wat gegevens zelf kan beheren via My Enterprise.

My Enterprise is een (web)toepassing die het mogelijk maakt voor alle actieve ondernemingen, zowel natuurlijke als rechtspersonen, om al hun gegevens te raadplegen die ingeschreven zijn in de KBO.
Indien het nodig is, kunnen ze de gegevens laten verbeteren

My Enterprise is beveiligd en vereist het gebruik van een token of een elektronische identiteitskaart.

Volg de link: http://www.myenterprise.be

Meer info vind je ook in deze folder.


Zelfstandige worden 

De kmo's en zelfstandige ondernemers vormen de ruggengraat van onze economie. Om de kandidaat-ondernemers te helpen de oprichting van hun onderneming tot een goed einde te brengen, heeft de Algemene Directie K.M.O.-beleid van de FOD Economie de informatiebrochure "Zelfstandige worden" geschreven.

Deze brochure wil de kandidaat-ondernemers informeren over de belangrijkste stappen bij de oprichting van een onderneming en over de voornaamste fiscale, sociale en boekhoudkundige verplichtingen die gepaard gaan met het uitoefenen van een zelfstandige activiteit. De brochure snijdt ook verschillende thema's aan waarmee ze tijdens de levenscyclus van hun onderneming te maken kunnen krijgen.

De versie 2017 van deze brochure is net gepubliceerd:
http://economie.fgov.be/nl/modules/publications/general/zichvestigen_fr.jsp.