UA-140582099-1

Leegstaande woningen in Wijnegem 

 
Wat is leegstand?
Een woning staat leeg als er meer dan een jaar niemand woont of als niemand ze gebruikt. De gemeente kijkt hiervoor na wie er in het bevolkingsregister op dat adres is ingeschreven. Wanneer er meer dan een jaar niemand is ingeschreven, doet de gemeente nog een controle van op het openbaar domein. 
Nadelen
  • Je verliest als eigenaar huurgelden.
  • Leegstand zorgt voor een waardevermindering van je woning.
  • Langdurig leegstaande woningen zorgen voor verloedering van de omgeving.
  • Je betaalt een belasting als de woning of het gebouw lang leegstaat.
Oplossingen
Hou rekening met onderstaande puntjes en verhinder als eigenaar dat je met je woning in het leegstandsregister wordt opgenomen. Eenmaal opgenomen in het register kan je je ook uit het register laten schrappen door onderstaande toe te passen.
  • De woning of het gebouw zelf terug gebruiken: je kan hiervoor rekenen op advies, bemiddeling en eventueel subsidies om de woning terug bewoonbaar te maken.
  • Verhuren: je kan verhuren, privé of verhuren zonder zorgen (via een SVK).
  • Verkopen: let op!  Een woning die lang leeg staat, kan aanzienlijk in waarde verminderen.
Als de woning of het gebouw langer dan een jaar leegstaat, neemt de gemeente dit pand op in het leegstandsregister. 12 Maanden na opname in het leegstandsregister heft de gemeente belasting op een leegstaande woning of gebouw. Deze leegstandsbelasting bedraagt het eerste jaar 1.200 euro en wordt jaarlijks verhoogd.
 
Vrijstellingen of schrappingen
Je kan soms een vrijstelling van leegstandsbelasting krijgen, bijvoorbeeld bij een verbouwing, een aankoop van een leegstaand pand, een verblijf in een ouderenvoorziening… De woning of het gebouw kan uit het leegstandsregister worden geschrapt wanneer je als eigenaar bewijst dat de woning of het gebouw zes maanden opnieuw bewoond  is, het gebouw voor meer dan de helft gebruikt wordt als woning of de woning afgebroken wordt met een geldige stedenbouwkundige vergunning zonder verplichting van wederopbouw.

Belasting op leegstand: reglement 

Contactpersoon:
Inès Van Hove

Woonconsulent
Turnhoutsebaan 422
2110 Wijnegem
03 288 21 58
ines.van.hove@wijnegem.be