Wooninfopunt - EnergieK loket werkt op afspraak 

Je kan opnieuw met al je vragen terecht bij de consulent van het Wooninfopunt - EnergieK loket op woensdag.
Dit kan wekelijks van 8.30 tot 12 uur. 

Opgelet: Om jouw veiligheid en die van onze medewerkers te garanderen, werken we voorlopig enkel op afspraak. 
Je kan hiervoor bellen op het nummer 03 288 21 50. 


Heb je door de coronacrisis problemen als huurder of verhuurder van een woning?  

Bijvoorbeeld met de betaling van de huur, discussie over (dringende) herstellingen, aflopende of net aangegane huurcontracten, de huurwaarborg, verhuisproblemen?
 
Neem contact op via mail: info@vlaamseombudsdienst.be.
Of via de Vlaamse Infolijn op het telefoonnummer 1700. Ze bekijken graag hoe ze je best kunnen helpen.
Meer informatie vind je op de website.

Wooninfopunt - EnergieK Loket

Op zoek naar een sociale huurwoning? Denk je aan een premie voor de renovatie van je woning? Wens je je woning aan te passen voor als je wat op leeftijd komt? Twijfel je of je woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen?

Bewoners die vragen hebben rond het thema wonen, kunnen sinds17 september 2012 in het wooninfopunt terecht. Hier kan je gratis advies verwachten, ondersteuning bij de aanvraag of opzoekwerk, of men wijst je de weg naar de juiste dienst of instantie. Het wooninfopunt is bereikbaar via wooninfopunt@igean.be en op het nummer 03 350 08 08.

Bij het wooninfopunt kan je vragen stellen over:

-       premies
-       energie besparen, bouwen en verbouwen
-       woningaanpassingen voor ouderen en personen met een handicap
-       woonkwaliteitleegstandinbraakbeveiliging
-       sociale woningen: huren, kopen, lenen, informatie, formulieren
-       de woninghuurwet: contract, brieven, opzeg
-       …

Het wooninfopunt houdt wekelijks permanentie in elke gemeente. In Wijnegem is dat elke woensdag van 08.30 tot 12.00 u. in het gemeentehuis. Een keer per zes weken wordt er ook een avondzitting gehouden. Deze datum wordt maand per maand bepaald. 

Bekijk hier de openingsuren!

Als het permanentiemoment in onze gemeente echt niet past, kan je je aanmelden op de permanentie van het wooninfopunt in een van onderstaande gemeenten:

Malle Blijkerijstraat 53 maandag van 9.00 tot 12.00 uur
Schilde Brasschaatsebaan 30 dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur
Wommelgem Handboogstraat 36 woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Zandhoven Liersebaan 12 donderdag van 8.30 tot 12.00 uur
Zoersel Handelslei 167  vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur

Op alle andere dagen kan je bij onze huisvestingsambtenaar Inès Van Hove terecht. Inès maakt deel uit van de dienst Ruimtelijke Ordening.

Het wooninfopunt is een initiatief van IVLW Midden, een samenwerkingsverband van de OCMW’s en gemeentebesturen van Malle, Schilde, Wommelgem, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. Met de oprichting van het wooninfopunt willen de zes gemeenten een antwoord bieden op de vele vragen van inwoners rond het thema wonen. Het wooninfopunt past in het plan van de zes gemeenten, OCMW’s en IGEAN-dienstverlening om meer te werken rond woningkwaliteit en rond betaalbaar wonen.

Meer info?

Conny Van Goethem
Huisvestingsambtenaar

Turnhoutsebaan 422 - 2110 Wijnegem
03 288 21 55 | ruimtelijke.ordening@wijnegem.be

Het woonloket is bereikbaar via wooninfopunt@igean.be en op het nummer 03-350 08 08

 


De Huurdersbond : (juridisch) advies voor huurders

De Huurdersbond is een organisatie die opkomt voor de belangen van private en sociale huurders (niet voor verhuurders, niet voor handelshuur). Huurders kunnen bij de Huurdersbond terecht voor juridisch advies en informatie over de huurwetgeving. De Huurdersbond kan bemiddelen met de verhuurder, helpen met het opstellen van brieven, enz.

Door het betalen van een jaarlijks lidgeld van 17 euro, kan u een jaar lang een beroep doen op het advies van de Huurdersbond. Om correct juridisch advies te kunnen geven is het belangrijk dat u een eerste keer persoonlijk langskomt en dat u bij uw eerste bezoek uw huurcontract, eventuele briefwisseling met de verhuurder en andere relevante documenten meebrengt.

Wanneer u lid bent van de Huurdersbond ontvangt u tevens 4 maal per jaar het Huurdersblad, een overzichtelijk magazine met informatie en allerhande praktische tips over huren.

Voor meer informatie over de Huurdersbond kan u ook eens een kijkje nemen op de website: http://huurdersplatform.be/hb/ .

spreekuren (zonder afspraak) in:

  BORGERHOUT: Langstraat 102, 2140 Borgerhout: 

                 elke dinsdag tussen 19u30 tot 21u00

                 elke donderdag tussen 13u00 tot 15u00

Let op: het spreekuur in Borgerhout is meestal erg druk en de wachttijden kunnen hier lang oplopen. Indien mogelijk wordt aangeraden om een afspraak te maken. U kan ons telefonisch contacteren om een afspraak te maken (enkel te Borgerhout!), elke werkdag tussen 9.00 en 12.30 op het nummer 03/272.27.42.

 

 

  LIER:   Dungelhoeffsite, Paradeplein 2, 2500 Lier (Sociaal Huis)          

            1ste , 3de  en 5de  maandag tussen 17u en 19u

             tussenliggende donderdagen 10u en 12u.

 

OPGELET: in AUGUSTUS is het spreekuur in Lier gesloten

MECHELEN: Sociaal Huis Mechelen, Lange Schipstraat 27 , 2800 Mechelen

            1ste en 3de  en 5de maandag tussen 10u en 12u

            Tussenliggende weken op maandag tussen 17u en 19u

 

            OPGELET: in JULI is het spreekuur in Mechelen gesloten

WILLEBROEK: Pastorijstraat 1, 2850 Willebroek

            elke woensdag tussen 10u en 11u30

            (gesloten tijdens schoolvakanties)

TURNHOUT: Otterstraat 116

             elke voormiddag tussen 9.00 – 12.00u (vrij spreekuur) en dit op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag –  op woensdag                gesloten – en elke maandagavond tussen 17.00 – 19.00u.

            U kan ook telefonisch een afspraak maken, zodat u ook in de namiddag op advies kan komen. U kan  vooraf bellen naar het             kantoor in Turnhout elke werkdag (behalve woensdag) tussen 9.00 en 16.00u op het nummer 014/44 26 76.        

 

             MOL: Gemeentelijk centrum ’t Getouw, Molenhoekstraat 2:

        elke maandagnamiddag tussen 13u30 en 15u30

 GEEL: Sociaal huis, J.B.-Stessensstraat 69

        elke tweede en vierde dinsdagnamiddag van de maand van 13.30u tot 15u.


Nieuws over de renovatiepremie 

Vrijdag 3 juli 2015 nam de Vlaamse Regering een principiële beslissing om vanaf 1 november 2015 de Vlaamse renovatiepremie opnieuw in te voeren.

Let op: deze beslissing is voorlopig en dus nog niet definitief. Na het inwinnen van de nodige adviezen zal de Vlaamse Regering, waarschijnlijk in september of oktober, een definitieve beslissing nemen en kunt u opnieuw een aanvraag indienen.

De hoofdlijnen zijn intussen wel bekend. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Overheid.


Dak isoleren? Leen aan 2 procent 

Per jaar de verwarmingsfactuur van 3.500 gezinnen verlichten via de nieuwe Vlaamse energielening. Dat is dé doelstelling die energieminister Turtelboom zichzelf oplegt. “De besparingen liggen in heel wat huizen voor het grijpen.”

DIETER DUJARDIN

Het afschaffen van de jaarlijkse dosis gratis elektriciteit en gas als besparingsmaatregel. Duurdere elektriciteit door de jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen. Een hervorming van de energiepremies. Er kwamen tot nu toe vooral weinig hoopgevende berichten van bij het Vlaams departement Energie. Maar minister Annemie Turtelboom (Open Vld) komt naar buiten met goed nieuws. De middelen die door de zesde staatshervorming overkomen van het federale Fonds ter Reductie van de Energiekost (FRGE), worden integraal ingezet voor het toekennen van de nieuwe Vlaamse lening voor energiebesparende werken in woningen.

“De werking van het FRGE wordt volledig ondergebracht in het Vlaams Energieagentschap”, aldus Turtelboom. “Dat betekent dat we een grote besparing kunnen doen op de administratieve kost die met de bestaande energieleningen gepaard gaat. Op vandaag worden amper 2.000 leningen per jaar toegekend. Ik wil daar al vanaf 2015 3.500 van maken. De inhaaloperatie is nodig. Vandaag beschikt 19 procent van de Vlaamse woningen niet over dak-, zolder- of vloerisolatie, 12 procent heeft nog enkel glas en 38 procent nog geen hoogrendementsketel. Tegen 2020 moet dat 0 worden.”

Doorlichting

Vlaanderen heeft al langer een systeem van premies voor energiebesparende ingrepen en zendt ook zogenoemde energiesnoeiers uit om woningen aan een doorlichting te onderwerpen. “Maar we stellen vast dat slechts 20 procent van hun audits leiden tot uitgevoerde werken. Dat komt omdat de investering nog altijd een drempel is, terwijl dat geen drempel hoeft te zijn. Met de energielening kan je tot 10.000 euro lenen en gespreid over vijf jaar terugbetalen. Alleen is die lening blijkbaar onvoldoende bekend. Daar brengen we verandering in”, aldus Turtelboom.

Kwetsbare gezinnen

De lening is toegankelijk voor alle particulieren. Er zijn twee tarieven: kwetsbare gezinnen lenen renteloos, de rest aan 2 procent. Een lening aanvragen kan in zowat elke gemeente, via intercommunales of het OCMW. “De besparingen liggen in heel wat huizen voor het grijpen: isoleren, dubbele beglazing, een nieuwe stookketel. En de ingrepen hebben ook een uitzonderlijk rendement. Een dak van 150 vierkante meter isoleren levert al snel een besparing van 490 euro per jaar op. Daarmee is je investering in 3,3 jaar terugbetaald. Op 20 jaar boek je een rendement van bijna 8.000 euro (zie kader). Ter vergelijking: het bedrag van je investering 20 jaar op een spaarboek laten staan, levert 362 euro op.”

Grote vraag is of de energielening niet eindigt zoals de middelen van de sociale woonlening, namelijk uitgeput na nauwelijks een half jaar. Turtelboom zegt van niet. “Er ligt 15,5 miljoen per jaar klaar om de inhaaloperatie aan te vatten.” De hervormde energielening is beschikbaar vanaf 1 januari.

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 november


Dienst Wonen 

Huisvestingsambtenaar

Conny Van Goethem

Locatie

Gemeentehuis Wijnegem
Dienst omgeving
Turnhoutsebaan 422
2110 Wijnegem
tel: 03 288 21 55
ruimtelijke.ordening@wijnegem.be

Openingsuren

maandag tot vrijdag van 08.30 u to 12.00 u
donderdagavond van 18.00 u tot 21.00 u
of na afspraak