Het gemeentehuis 

Foto archief H.K. J.Vleminck Wijnegem

Het oude gedeelte van het gemeentehuis is een mooi, statig en vooral goed herkenbaar gebouw. Het dateert van 1910 en is gebouwd in neo-renaissancestijl (architect: Michel De Braey); een stijl die we in deze tijd niet kunnen handhaven mede gelet op de kostprijs. Daarom werd er voor de uitbreiding gekozen voor een modern gebouw dat een mooi geheel vormt met het oorspronkelijke gemeentehuis. Gezien het gemeentehuis een geklasseerd gebouw is waar niet tegenaan mag worden gebouwd werd geopteerd voor twee loopbruggen, één op de eerste en één op de tweede verdieping, om de beide gebouwen te verbinden. Er werd een lift voorzien in het nieuwe gemeentehuis zodat ook de mensen die minder goed te been zijn aanwezig kunnen zijn op plechtigheden, recepties of ontvangsten.

Het oorspronkelijke gemeentehuis kreeg in 1998/2000 een opfrisbeurt. Op het gelijkvloers vindt u daar de administratie van de dienst Onthaalgezinnen, het kinderdagverblijf ('t Speelnestje) en de dienst voor Buitenschoolse Opvang De WOLK. Op de eerste verdieping zijn twee bureaus voor schepenen en de collegezaal. De raadzaal, op de tweede verdieping, heeft nog steeds haar ambtelijke en ceremoniële functie.

In de kelder van de nieuwbouw is er parkeerruimte, werd het archief ondergebracht en zijn er bergplaatsen. De dienst Bevolking en Burgerlijke Stand, de dienst Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu en de dienst Financiën vinden we op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping vindt u het Secretariaat, het bureau van de burgemeester en het bureau van de secretaris.

Het kunstwerk in de binnentuin, ter nagedachtenis van burgemeester Leo Nuyts is van smeedijzer en symboliseert de idee van "open huis". Dat is ook de opzet van het nieuwe gemeentehuis wat sfeer en dienstverlening betreft.